Oude films

Dominee G. van Veldhuizen was predikant in Hantum van 1931 tot 1937. Hij woonde met zijn gezin in de pastorie aan de Smidstrjitte. Hij was toen al in het bezit van een auto. Omdat het moeilijk was om in die tijd zijn auto ergens te parkeren had hij toestemming van de smid die tegenover de pastorie woonde, G. Posthuma, om de auto op zijn erf te parkeren. 

Omdat de vader van dominee Veldhuizen ergens in het westen van het land woonde en het in die tijd niet vaak voorkwam dat je over dergelijke afstanden regelmatig op familiebezoek ging had de vader van dominee Van Veldhuizen hem een filmcamera cadea gegeven. 

Voorwaarde was wel dat hij regelmatig zijn gezin op de film zou vastleggen zodat de ouders van de dominee toch op afstand zijn zoon en schoondochter en met name zijn kleinkinderen kon zien opgroeien. Het is vanwege dit feit dat dominee Van Veldhuizen zijn gezin in de periode 1931 tot 1937 regelmatig op de film heeft vastgelegd. 

Daarnaast ging hij een paar keer met zijn camera door onze dorpen. Het gevolg: een paar voor die tijd unieke filmpjes van de 4H-dorpen in de periode 1931-1937. Gelukkig zijn deze opnamen goed bewaard gebleven en zijn ze door de familie Van Veldhuizen aan ons beschikbaar gesteld.

De eerste:

De tweede:

De derde:

Zoals gezegd Dominee G. van Veldhuizen was predikant in Hantum van 1931 tot 1937. In 1939, hij was toen predikant te Rotterdam, heeft hij een aantal opnamen gemaakt van een Koninginnefeest in Hantum. Ook deze is gelukkig goed bewaard gebleven en is uiteindelijk door de familie Van Veldhuizen aan ons beschikbaar gesteld.

De vierde uit 1939: