Filmarchief

 
 

Zoals bekend zijn er naast foto's en afbeeldingen ook bewegende beelden van onze vier dorpen gemaakt. Naast een aantal oude filmopnames uit de jaren 1931-1937 van de heer G. van Veldhuizen (zie hieronder) zijn er ook filmopnames van recentere datum. Vooral de laatste jaren zijn er steeds meer films over onze dorpen gemaakt.

Om ook deze een plekje te geven zijn wij gestart met het openen van een zogenaamd “You tube-account” waarop u onder meer deze filmpjes kunt vinden. We hebben dit account genoemd: filmarchief 4h-dorpen

 Als u op onderstaande link klikt komt u automatisch terecht op deze account van ons filmarchief 4h-dorpen:

filmarchief 4h-dorpen
 

Vervolgens vindt u onder "playlists" een verdeling in categorieën met daaronder de inmiddels geplaatste filmpjes. De bedoeling is dat dit archief zo langzamerhand zal worden uitgebreid. 

Zelf filmmateriaal aanleveren?

Mocht u zelf nog films in bezit hebben en u bent bereid  deze aan ons ter beschikking te stellen zodat deze in het filmarchief van onze dorpen kunnen worden opgenomen dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Het hoeven niet direct oude films te zijn. Net als bij foto’s geldt hier ook films van gister zijn ook al een stukje historie. Contact kan zowel telefonisch of via het contactformulier op deze site.

Op- of aanmerkingen?

Heeft u op- of aanmerkingen omtrent de films die op bovengenoemd filmaccount zijn geplaatst dan kunt u contact opnemen met ons via het contactformulier op deze site.

Toelichting oude films van de heer G. van Veldhuizen:

Dominee G. van Veldhuizen was predikant in Hantum van 1931 tot 1937. Hij woonde met zijn gezin in de pastorie aan de Smidstrjitte. Hij was toen al in het bezit van een auto. Omdat het moeilijk was om in die tijd zijn auto ergens te parkeren had hij toestemming van de smid die tegenover de pastorie woonde, G. Posthuma, om de auto op zijn erf te parkeren. 

Omdat de vader van dominee Van Veldhuizen ergens in het westen van het land woonde en het in die tijd niet vaak voorkwam dat je over dergelijke afstanden regelmatig op familiebezoek ging had de vader van dominee Van Veldhuizen hem een filmcamera cadeau gegeven. 

Voorwaarde was wel dat hij regelmatig zijn gezin op de film zou vastleggen zodat de ouders van de dominee toch op afstand zijn zoon en schoondochter en met name zijn kleinkinderen kon zien opgroeien. Het is vanwege dit feit dat dominee Van Veldhuizen zijn gezin in de periode 1931 tot 1937 regelmatig op de film heeft vastgelegd. 

Daarnaast ging hij een paar keer met zijn camera door onze dorpen. Het gevolg: een paar voor die tijd unieke filmpjes van de 4H-dorpen in de periode 1931-1937. Gelukkig zijn deze opnamen goed bewaard gebleven en zijn ze door de familie Van Veldhuizen aan ons beschikbaar gesteld.

Zoals gezegd Dominee G. van Veldhuizen was predikant in Hantum van 1931 tot 1937. In 1939, hij was toen predikant te Rotterdam, heeft hij een aantal opnamen gemaakt van een Koninginnefeest in Hantum. Ook deze is gelukkig goed bewaard gebleven en is uiteindelijk door de familie Van Veldhuizen aan ons beschikbaar gesteld.