Regelmatig plaatsen we nieuwe foto's. Een overzicht van de laatst toegevoegde foto's vindt u hieronder.
Dit is Simon Grijpstra met zijn Goggomobil, en zijn huishoudster Fokeltje Bosgraaf. Hij woonde aan de Hiausterwei. Deze woning is later bewoond geweest door Leo Postma en Margriet Kroodsma en nu door de familie K. Coree.
Een plaatje van de Hiausterwei. Links de woning waar nu familie Van der Meulen woont. Rechts het boerderijtje van voorheen Johannes en Maaike van der Weide en nu de familie Methorst.
Een aantal Hantumers in de Tsjerkestrjitte. Vanaf links: Simon Grijpstra met een houten juk met daaraan twee emmers, Louw Coree met houten kruiwagen met daarop een hekwerk zodat er nog meer ‘lading’ op kon, Jelke Sytsma. De drie jongens in het midden: Jan Soorsma, Pieter Soorsma en Harmen Grijpstra. Freerk Tuininga op de hondenkar, Gerrit Braaksma en Rein Sytsma.
Vele dorpsbewoners op deze foto omstreeks 1900 genomen in de Grutte Stege te Hantum. Links de bakkerij van Velink en rechts bomen en het hekwerk rond de pastorietuin.
Een kijkje vanaf de Smidstrjitte door de Grutte Stege richting de kerk. Voorheen werd deze straat De Grutte Tsjerkestrjitte genoemd. Van rechtsaf: Harke Coree, Vrouw Velink, Romkje de Bildt-Velink (tante Pomme) met Klaas. Verder Siep Velink, Jabek en Ane Soorsma, Jan Soorsma, Griet Soorsma, Anne Jaantsjes, Keimpe Mintje en Aukje Lodewegen, de rest is onbekend.
De verdwenen woning op de hoek Grutte Stege en de Brantgumerwei naast Café De Terp.
Deze boerderij aan de Fetzewei is voorheen bewoond door de familie Hibma. Later is de boerderij overgenomen door de familie Gerbens, en daarna door de famile Bandsma. Het oude woongedeelte is later vervangen door een nieuwe woning. Jan Gerbens over deze foto: Op de foto staat pake Jan en beppe Teadske op het bruggetje over de gracht. Deze foto is ook door oud-oud-oud-oom Ger Halbertsma gemaakt.
Deze dubbele arbeiderswoning behoorde voorheen bij de boerderij van A. Gerbens aan de Fetzewei te Hantum. De woning is onder meer bewoond geweest door Watze en Martje Kamstra en Roel Zijlstra.
Nieuwbouwplan De Terpen in ontwikkeling.
Op de Boppebuorren stond een bankje, waar vroeger de dorpsoudsten samenkwamen. Op de foto het bankje in gebruik. De ‘bankzitters’ Simon Grijpstra, Rinze van der Ploeg en Hendrikus Velink (vanaf links).
Verdwenen woningen aan de Doarpsstrjitte (achter de familie Lussink). De dubbele woning rechts op de foto (direct achter de hoge bomen), voorheen bewoond door Piet de Jong en later Jan van der Meer, is inmiddels afgebroken. Het enige wat nog herinnert aan die tijd is de steeg naar achteren en de onlogische huisnummering.
De Doarpsstrjitte in Hantum. Opschrift op bord: Rijweg Ternaard afgesloten. Rechts achterop de foto familie De Jong voor hun Sparwinkel. Linksvoor bakker Bottema en wagenmakerij Stelma met benzinepomp. Links op de foto staat de oudste zoon Piet de Jong met de kleine Waling aan de hand. Daarachter de dochter van Bouke Stelma. Foto is genomen in 1937.
Een verdwenen dorpsgezicht aan de Brantgumerwei. De boerderij werd eerst bewoond door de heer Douwe Wietzes Terpstra en later de familie J. Hiemstra. De tekening is gemaakt door een onderduiker die tijdens de Tweede Wereldoorlog was ondergedoken op de boerderij bij de familie Hiemstra. Het is één van de weinige herinneringen aan de boerderij die later door brand is verwoest.
De toenmalige woningen tegenover het café aan de Brantgumerwei. Ze zijn allemaal afgebroken en vervangen door twee woningen waarvan een op de hoek met de Doarpsstrjitte.
Vier oude heren op de foto in 1960. Zij staan op de hoek van de Grutte Stege tegenover de smederij van Sijens. Op de achtergrond de inmiddels verdwenen woning naast het café. Vanaf links: Sietse Kempenaar, Sieberen Bijland, Gooitzen Douma en Piet de Jong sr.
Cees Cahais uit Hantumhuizen met zijn drie zoons Willem, Izaak en Pieter.
Een verhaaltje over het echtpaar Pieter en Anna Postma uit Hantumhuizen. Pieter was melkcontroleur.
Pieter en Anna hadden geen kinderen. Kon ook niet want Pieter was altijd in het lab. Dat zei dan zijn vrouw, niemand kwam ook bij hun binnen.
Ze gingen boodschappen doen in de auto, maar dan zat Anna achterin, dan wordt de auto helemaal gebruikt. Die dag van het boodschappen uitpakken, kregen ze geen warm eten, dat was te veel werk, de boodschappen moesten opgeborgen.
Op maandagmorgen stonden de schoenen van Pieter in de vensterbank buiten, want de op zondag gedragen schoenen waren nat, dit kwam omdat Pieter over zijn schoenen plaste.
Kwamen ze op een verjaardagvisite bij de buren, dan hadden beiden het kunstgebit in de mond, het gebit werd normaal niet gedragen. Kregen ze een augurk met worst, dan kwam het gebit uit de mond in de zakdoek en werd de traktatie lekker opgeknabbeld. Daarna kwam het gebit weer in de mond.
Had Anna een lap stof gekocht voor een nieuwe jurk, ging ze met een klein vierkant stukje van de stof naar de buren om te vertellen dat ze deze gekocht had voor de jurk. Wist je nog niet hoe het er uit zag.
Vaak kwam ze even een praatje maken met de buren, maar altijd net voor het warme eten ‘s avonds. De kinderen kwamen thuis van school of werk, dan werkten ze Anna de deur uit want ze hadden wel zin in eten.
Een apart stel, maar gezellig, dat wel.Melkcontroleur Piet Postma wordt met zijn 25-jarig jubileum als hoofdcontroleur gefeliciteerd door Kees Hiemstra, voorzitter van de Controlevereniging. Postma’s echtgenote Anna is nog net naast haar man te zien.
Piet en Anna Postma voor hun huis aan de Kamphússtrjitte in Hantumhuizen
Jacob Wopkes van der Woude, beter bekend als Jabik Wobbes. Hij leefde van 1900-1989.
Boerderij van de familie Gerbens aan de Fetzewei 9 na de verbouwing. Nu wonen hier Douwe en Janke Bandsma.